2010. International Saimoe League END

5 10 2010

Október 2.-ával végleg befejeződött az idei ISML. Ezen a napon hirdették ki a Double Elimination végeredményét, amelyet nagy “örömömre” Akiyama Mio (K-ON!) nyert Misaka Mikotoval  (To Aru Majutsu no Index) szemben elég nagy arányban.

Nem fogom leírni mégegyszer azokat a dolgokat, amelyeket már elmondtam az előzőekben, értem itt ezalatt, hogy három rekord született, mindhármat Shana (Shakugan no SHANA) állította be. Az idei, 3. ISML volt az eddigi legszorosabb verseny, a papírforma egy idő után már végleg nem ért semmit. Különösen a DE alatt…

Nagyjából kiszámoltam a végeredményt előre: Shana, Mio, Hinagiku, Mikoto. Na ez teljesen megbukott. Számomra már az meglepetést okozott, amikor a Winners’ Bracket első körében Azunyan elverte Hinagikut. Minden bizonnyal erre rásegített a K-ON!! második szériája, ami az eddigieknél nagyobb teret adott Azusának. A következő meglepetést a Shana-Mikoto mérkőzés okozta, ahol Mikoto revansot tudott venni ellenfelén. És itt még nem állt meg a végszó. Azusa meglepő módon Taigát is elverte. És következett az egyik legnagyobb ki-ki meccs: Shana vs. Hinagiku, ahol is Hinagiku kikapott és ezzel ki is esett a versenyből. A Mikoto-Mio meccs már előrevetítette a nyertest, de itt még semmi sem dőlt el. Azusa nagy bánatomra kikapott Shanától picivel több, mint 50 szavazattal, így negyedik lett a DE szakaszban. Mikoto még kapott egy esélyt a döntőbe jutásra, az ellenfele pedig Shana lett. A különbség itt még csak az 50-et sem érte el, a mérleg Mikoto javára billent. És megismétlődött a Mio-Mikoto meccs, ahol a majd 700-as különbség majd 2000-esre nőtt Mio javára. Így lett Mio az idei ISML “nyertese”, és övé lett a Tiara. És miért van a “nyertes” macskakörmözve? Mert nem vagyok benne biztos, hogy ha mással vívja az utolsó kört, akkor ő nyert volna. És hát a DE-t beleszámítva is Shana volt a legsikeresebb.

És hát a véleményem. Szerintem nagyban mindenkik leszarja, de elmondom. Az, hogy Mio nyerte a Tiarát, messze nem azt jelenti, hogy ő is lenne a legnépszerűbb. Azon is vitázhatunk, hogy milyen verseny ez. Szóba jött itt már: szépség, népszerűség, moe, ki lenne a legjobb barátnő, stb. Szerintem ezek közül még mindig a legnépszerűbb a legmegfelelőbb leírás. Miért is. Az, hogy ki lenne a legjobb barátnő, vagy ki a legnagyobb moe, szerintem ezen a versenyen kurvára nem számít. Mert kérdem én, az, aki üt-ver, aki szadista állat, az mióta lenne jó barátnő, vagy mióta kawaii, moe az olyan? Eszembe nem jutna egy ilyet indítani egy ilyen versenyen. Kivéve ha mazochistáknak szól. A szépségverseny még mindig találóbb, de itt is akadnak olyanok, akiknél akkor megint csak kérdéses: mit keresnek itt? Értem e kategória alatt pl. a Lucky Star, Seitokai no Ichizon lányait. Ellenben, a népszerűségi verseny azért is a legmegfelelőbb, mert ezzel tényleg a rajongótábort méred fel. És ha innen nézzük a dolgot, akkor tényleg nem lehet semmilyen szempontból belekötni abba, hogy Shana, Louise, vagy Taiga mit keresnek itt, hogy  kerül ide Konata vagy Kagami. De még itt is vannak kivetnivalók. Például, amikor valaki hatalmas, röviden kurvára nagyon hatalmas előnykővel indul. Mert vannak olyan karakterek, akik nagyobb teret kapnak, elnyomva ezzel a többi szereplőt. Konkrét példával is készültem. Az egyik Shana lenne. Nem a legjobb példa, de sok más lányszereplőt is bemutat. Például, ha Yoshida csak egy picivel több szerepet kapna, vagy jobban kiemelnék, szerintem lenne olyan népszerű, mint ez a vakarék. A másik igen szembetűnő példa Mio lenne. A K-ON! öt lány FŐSZEREPLŐJE(!!!) közül ő kapja a legnagyobb teret, miközben a többieket szinte elnyomják. Ez persze nem teljesen igaz, mert Yui is elég gyakran alakít, de Miot nála jobban nyomják. Igaz, hogy Azunyan a végére több szerepet kapott, mint eddig, de falra hányt borsó. 36 részből odavágnak neki pár kockát, részt az semmi ahhoz képest, hogy Mio majd minden részben erőltetve volt. És meg se említsük akkor a másik két klubtagot, Ritsut és Mugit. És ilyen erőltetéssel el lehet érni azt, hogy ott legyen a topba a karakter. Más a helyzet pl. Mikotoval. Mikoto az Index mellékszereplője(!!!). Persze lehet azt mondani, hogy ott van neki a Railgun főszerepe, de Mikoto akkor is ott volt, amikor a Railgun még csak gondolatban futott le. Hinagiku dettó, bár neki több szerep jut a Hayatéban, mint Mikotonak az Indexben. Ezen lehet vitatkozni, hogy most kit hogy erőltetnek és mennyire, de nálam Mio esetében csak azt érték el, hogy megutáljam. Ha nem lett volna ennyire nyomva, hanem egyenlő szerepeket kapott volna a többiekkel, akkor talán más lenne a helyzet. Sőt, biztos, legrosszabb esetben is nem érdekelne, hogy van.

Remélem a következő ISML-en más lesz a helyzet. Valószínűleg sok új karakter kerül majd elő a 2009-es és 2010-es szériákból, és sokan kiesnek a régiekből. Persze az élboly tuti ott lesz: Hinagiku, Shana, Yuki, Haruhi. Igaz, a Haruhi mozifilm nem olyan régi és a második évad is tavaly látott napvilágot. A K-ON!! második évadja most futott le, az Index II még csak most indul(t). Én bízom abban, hogy egy szorosabb, és jobb ISML lesz a következő, ami feltehetőleg januárban fog elindulni. További szép napot mindenkinek.


Műveletek

Information

Hozzászólás